Geschiedenis

Wentelteefjes

Wentelteefjes is nou typisch zoiets dat aan vroeger tijden doet denken, een gerecht uit ‘grootmoeders keuken’. Het is een zoet broodgerecht en is, zij het onder andere namen, bekend in grote delen van Europa en de Verenigde Staten. Zo heten wentelteefjes ‘klakaards’ in West Vlaanderen en in Antwerpen hebben ze het over ‘gebakken bokes’ of gewoon ‘warme boterhammen’.  In Frankrijk kennen ze het als ‘pain perdu’ (verloren brood) en in de VS kennen ze het als ‘French toast’. Kortom, heel veel namen voor zo’n klein gerechtje, maar er zijn dan ook talloze variaties en degene die het originele recept bedacht heeft verdient een pluim op zijn/haar hoed!

Wentelteefjes; hoe worden ze gemaakt?

Het recept is ontstaan in andere tijden. De mensen bedachten allerlei manier om producten die eigenlijk al over de houdbaarheidsdatum heen waren, toch nog te kunnen gebruiken. In tijden van schaarste wordt men creatief en om oudbakken brood toch nog te kunnen eten is dit heerlijke recept bedacht. Maar het is zo’n lekker recept dat we het tegenwoordig ook gewoon zo maken, dus niet om iets met ‘dat oude brood’ te doen. De boterhammen worden in een mengsel van ei, melk en kaneel gedoopt en daarna in de koekenpan in boter gebakken. Echt een superlekker recept voor een zaterdagmiddag, als de kinderen moe binnen komen van het buiten spelen.

Wentelteefjes; diverse varianten

Wentelteefjes kun je maken met diverse varianten. Zo is het ook heerlijk om het brood in reepjes te snijden voordat je het in het eimengsel doopt. Met verse of gebakken vruchten (bruin geworden bananen zijn heerlijk als je ze even bakt in een klein beetje boter!!) vormen wentelteef reepjes een luxe brunch gerecht voor op de zondagochtend. Je zou ze zelfs hartig kunnen maken en dan met geraspte kaas serveren. Kortom, gebruik je creativiteit. Zelfs met producten die al wat ouder zijn, kun je nog fantastische culinaire hoogstandjes creëren!

VN:F [1.9.13_1145]
Beoordeling: 8.3/10 (6 stemmen)
Geschiedenis, 8.3 out of 10 based on 6 ratings

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>